Дългите, топли и слънчеви дни са сред задължителните предпоставки за прекрасно лято. Слънчевата светлина доказано кара организма да произвежда безценния витамин D, който регулира нивата на калция, стимулира имунната система и благоприятства опорно-двигателната и нервната система. Наличието на слънце влияе положително на настроението и спомага дори при депресивни състояния. Същевременно UV лъчите от най-близката до Земята звезда могат да нанесат тежки вреди на човешкото тяло – изгаряне на кожата, преждевременно стареене и в немалко случаи – рак.

Аз самата подхождам изключително внимателно към всеки флирт със слънцето, за радост на моите козметици, според които кожата ми изглежда поне 7-8 години по-млада, отколкото е в действителност.  Разбира се, не съм изгаряла на слънце от дете и през лятото често се нося из София с бейзболна шапка с козирка или с капела ала „кралска сватба“.

В следващите редове ще се опитам да разбия няколко мита за слънцезащитата, саботирали не един външен вид, ваканция или отпуска:

Мит №1: Не е нужно да нанасяме слънцезащита, ако не се излагаме директно под слънчевите лъчи

Дерматолозите препоръчват да нанасяте крем с защитен фактор поне върху лицето и зоната на деколтето, дори и да планирате да прекарате целия ден в режим „вкъщи-автомобил-офис-автомобил-вкъщи“. Слънчевите лъчи достигат до кожата дори през прозореца или стъклото на колата.
Ето защо желателно е всеки ден след вземане на душ или вана да втривате продукти за слънцезащита с фактор SPF15 върху незащитените с дрехи части на тялото, и то във всички 365 дни в годината, независимо дали навън грее слънце или се сипе библейски потоп.

Мит №2: Една тубичка слънцезащитен крем е предостатъчна за цялото лято

Всъщност, ако нанасяте достатъчното количество за пълна защита, най-вероятно ще оползотворите няколко туби с крем. Дерматолозите сравняват количеството продукт, необходим за цялото тяло на възрастен, с размера на топка за голф.

За дните, прекарани далеч от плажа, експертите от немската марка за дерматологична козметика „Eucerin” препоръчват да процедирате със слънцезащитата по следния начин: Изстискайте една дебела линия от продукта от върха на средния пръст до края на дланта. Това количество трябва да се нанесе на всяка от зоните – лице, деколте, врат и ушни миди.

Мит №3: Тенът ни подмладява

Безспорно е, че златистият загар е много атрактивен, но ако е придобит чрез неправилен начин излагане на слънце или в солариум, кожата всъщност се прощава с младостта си. UV радиацията предизвиква директни ДНК щети, нарушения в пигментацията и фотостареене, правейки я отговорна за до 90% от видимите признаци на стареене на кожата.

Мит №4: Ако сме нанесли слънцезащитен крем, можем да прекараме целия ден в „печене“ на плажа

Заложете на комбинирана защита с други предпазващи от слънцето методи. Избягвайте излагането на слънце в часовия интервал 11:00 – 15:00 ч., носете шапка и слънчеви очила, а защо не и лека бяла дреха, която да предпази по-чувствителните части от тялото ви от излишно излагане на слънце.

Мит №5: Хората с тъмна кожа нямат нужда от слънцезащита

В действителност, тъмните нюанси на кожата дават на притежателите си около 30 минути естествена защита от слънцето, след които UV лъчението уврежда тъмната кожа по аналогичен начин.

Добрата новина

Експертите в грижата за кожата от „Eucerin“ са открили как да предпазват клетъчното ДНК от вредните лъчи. Новите слънцезащитни продукти за лице на марката осигуряват високоефективна, фотостабилна защита от UVA/UVB радиацията. Нещо повече, кожата получава и допълнителна биологична клетъчна защита, благодарение на естествените съставки Ликохалкон А  и Глициритинова киселина.

Глициритиновата киселина е „бодигард“ на клетъчното ДНК и подпомага естествените механизми за възстановяването му, а Ликохалкон А е естествен антиоксидант, чиято ефикасност е доказана в тестове с общо над 4000 участника.

В новата серия „Eucerin® Sun Photoaging Control SPF 50влизат 2 продукта – флуид за лице и лосион за тяло. Флуидът е подходящ за ежедневна употреба, тъй като има некомедогенна формула без парфюм и парабени. С лека текстура е и матира тена, което го прави особено подходяща основа за грим. Както е добре известно, повечето от нас, дамите, преминаваме през различни терапии, както и процедури за премахване на косъмчетата на лицето, особено преди море. От екипа на „Eucerin” ни споделиха, че клинични тестове доказват много добра поносимост дори и от много чувствителна кожа, след пилинг и лазерни терапии.

Можете да откриете продуктите на „Eucerin” в аптека „Subra” (ниво 1 в „Sofia Ring Mall”).

Независимо дали планирате морски или планински приключения под слънцето това лято, погрижете се за кожата си възможно най-много и тя ще ви се отблагодари с младост и сияйност.