Нов сезон, нови предизвикателства, нови задачи – през октомври Градът става особено вълнуващо и забързано място. Календарите са пълни с ангажименти, а нервите ни са като струни, изпълняващи мелодията на стотици клаксони в задръстване. Понякога сякаш самият въздух жужи от напрежение. Стига! Заслужаваме ли това?

Не можем да влияем на динамиката на столицата. Това, което сме способни да сторим, е да променим нашето собствено отношение към подобна интензивност. Нерядко стресът е просто един уморен, изнервен бивш ентусиазъм, който търси нашето внимание.

Намирам баланс и удовлетворение, когато знам, че колкото и напрегната да е била седмицата ми, съм намерила време за себе си – да се погрижа за тялото, ума и душата си. Ежедневният ми малък подарък към самата мен, когато похапването е само антракт между две действия, е бързият, но изумително вкусен обяд в „Salad Box”.

Както името подсказва, „Salad Box” (ниво 2 в „Sofia Ring Mall”) е мястото, където за минутка можеш да си избереш фантастична салата, да я получиш в практична кутия и да се нахраниш по здравословен начин – било то „на крак“ или посядайки на някоя от масичките в къта за хранене на мола.

„Salad Box” е компания, основана на идеологията, че храната e живот. Тя трябва да дарява енергия и сила. Началото ѝ е положено от четирима добри приятели - те отварят първия си ресторант в Клуж, Румъния през 2012-а г. За кратък период от време „Salad Box“ се превръща в третата най-голяма верига за бързо хранене в страната с над 50 ресторанта, а в последствие навлиза в Унгария, Алжир, Великобритания, Щатите… и разбира се, България.

Това, което наистина ме привлича в „Salad Box”, е алтернативата веднага да хапнеш точно това полезно нещо, което ти се яде. Обожавам възможността сама да си подбирам какво да присъства в моята салата – асортиментът включва най-разнообразни пресни зеленчуци и супер храни, месо, риба и 10 вида дресинги. Нещо повече, салатата се приготвя винаги пред мен. Вегетарианците, веганите и хората със специфични нутриционни изисквания са във вихъра си тук, защото имат пълен контрол в избора на всяка съставка.

Често се доверявам на препоръчаните комбинации от менюто на „Salad Box”. Сред любимите ми е богатата на вкусове салата „Аляска“ с пушена сьомга, хрупкава маруля, моркови, червен лук, домати, краставици и гъби. Едно от месните ми изкушения пък е „Бостън“, където в компанията на яйце, карфиол, зелен боб и маруля изпъкват препечени тънки ивици ароматен бекон.

 

Освен салатите, за които отново закопнях, докато пишех тези редове, в „Salad Box” на почит са и супите. Всеки ден асортиментът е различен, като горещо хваля особено питателната крем супа с пиле и печен чесън, както и зеленчуковата крем супа, чрез която научих колко вкусно е да се комбинират тиквички, камбала, целина и картофи.

Нерядко отскачам до моя таен кът за #healthy изкушения и сутрин, когато на почит са смутитата и фрешовете. Имам подозрения, че съблазнителното, но в никакъв случай не прекалено сладко смути „Какао и банан“ би изместило и амброзията от менюто на боговете. Ако имам нужда от свежи идеи за даден проект, поръчвам чаша ободряващ, прясно изцеден сок от грейпфрут и портокал.

Знам, че една от близките ми приятелки, за която десертът е кулминацията на всеки обяд или вечеря, задължително си взима лек и топящ се в устата чия пудинг с праскови.

Изумително е как едно похапване от няколко минути, но със зареждаща с енергия храна, влияе върху остатъка от деня. Идеи се зараждат за всеки проблем, а мотивацията внезапно удря небето.

Утре имам важна среща и знам къде ще обядвам преди нея. Ще се видим в „Salad Box”!