Истински добрите ресторанти задоволяват много повече от рецепторите за вкус. Тяхната мисия е да създадат изискана, но приветлива атмосфера, пир за всички сетива, и да ни накарат да се чувстваме специални, като тази емоция се запази в нас дълго след посещението ни.

Прекрачвам прага на „Roma Bene”, един от най-новите наематели наSofia Ring Mall“, в качеството си на заклет почитател на италианската кухня. Привлечена съм като магнит от обещанието за възхитителна пица и паста, а стандартите ми са високи – искам всяка погълната калория да е оправдана с наслада за небцето.

roma-bene-sofia-ring-mall-italian-restaurant-entrance

Обедно време е и всички маси са пълни – делово изглеждащи господа с костюми, безгрижно смеещи се млади хора и семейства с малки дечица – всички те са намерили пристан тук и аз искрено се радвам, че имам резервация. Любезният хост веднага ме насочва към моето местенце през следващия час: кокетна масичка до гигантските прозорци с гледка към планината. Витоша е внушителна с покритите си със сняг върхове, а мекото зимно слънце е комплимент към светлите нюанси на интериора. Тихата и приятна музика, съчетана с факта, че масите са достатъчно далече една от друга, за да не чувам чуждите разговори, предразполагат иначе срамежливата ми натура да се чувства уютно.

roma-bene-sofia-ring-mall-terrace-view

Ендорфините в кръвта ми рязко се повишават с първия поглед към менюто. Изборът е зашеметяващ - още сред ордьоврите, наречени „антипасти“, се подвизават любопитни селекции брускети, сирена и колбаси, както и карпачо с конско месо, конкурирано от октопод с чери домати, маслини, каперси и пепорончино! Налага се усилие на волята, за да се отклоня от разядките и да прочета повече за другите ястия от менюто.

Пиците са разделени в три секции – „Роса“, “Бианка“ (по класически рецепти, съответно със и без доматен сос) и кулинарните изкушения „Спечиале“. Разказват ми, че най-популярният избор сред децата е вегетарианската „Маргарита“ от тънко, хрупкаво тесто. Малките гости харесват още „Папарделе Болонезе“ от раздела „Паста“ и четирите вида ризото.
Почитателите на месните ястия също не са забравени и могат да избират между крехко пилешко или свинско филе или пък превъзходно приготвен телешки стек.

Научавам, че в „Roma Bene” се поднася единствено приготвена на място храна от селектирани продукти с отлично качество. Тук пастата винаги е прясна, а нейният вкус няма нищо общо с този на замразената ѝ версия.

roma-bene-sofia-ring-mall-tagliatelle

Правя поръчката си и се настройвам за чакане, защото автоматично предполагам, че готвенето на място е бавен процес. Наслаждавам се на освежаваща домашна лимонада с манго, чийто тръпчиво-сладък вкус е компенсиран от дъхав босилек, докато замечтано преглеждам винения лист. Тук се предлагат над 60 вида италиански вина в големи и малки бутилки, а някои от тях могат да бъдат поръчани и на чаша. Работният ден е в разгара си и със съжаление пропускам възможността да опитам органик червено вино от далечна Сицилия. Тъй като „Roma Bene” е с удължено работно време спрямо стандартното на повечето търговски обекти в мола, тайно планирам вечерно посещение след няколко дни – ресторантът работи чак до 23:00 ч.

За моя изненада, „Калцоне“-то ми във форма на полумесец пристига само след 15-ина минути – ефективността на майстор-готвачите няма равна. Тънко тесто обгръща плънка от прошуто котто, моцарела и традиционното италианско сирене рикота, а вкусът е блаженство, достойно да бъде описано от Данте и Петрарка. Порцията е огромна и ме засища за много часове напред, пък и цената е повече от разумна. Определено бих довела приятели тук, а защо не дори и да отпразнувам юбилея си след няколко месеца? Проучвам въпроса и с радост разбирам, че заведението предлага резервации за подобни събития.

Roma Bene” със своята фантастична, прясно приготвена храна, изискан, но същевременно уютен интериор и вежливо, ефективно обслужване, е моето откритие за зимния сезон. Горещо съветвам да си подарите това кулинарно изживяване, намиращо се на ниво „2“ в Sofia Ring Mall”. Подходящо е както за работни срещи, така и за семеен обяд или вечеря. А защо не и да започнете деня тук с еспресо макиато и разкошен Панетоне кейк с Нутела мус?