Денят ми започва със слънчев лъч, намерил пристан в триъгълна тортичка с домашно сладко. Вилицата ми прониква през искрящите парченца от сочни кайсии, за да потъне в облаков крем от цедено кисело мляко и ръчно приготвена сметана. Не смея дори да си помисля за удоволствието за небцето от медения блат с орехи, фурми, филирани бадеми, овесени ядки, ухаещ деликатно на портокалови корички. „Лека кайсиева“ е най-прекрасното изкушение за онези сутрини, в които търсим малко свобода от добре познатия ритъм на ежедневието.

nedelya-sofia-ring-mall-view

Откривам лекотата на битието на една от най-просторните тераси на „Sofia Ring Mall”. Разположила съм се удобно на една от масичките на сладкарница „Неделя“ на ниво 2 и най-трудното решение, което ме очаква в следващите минути, е да избера с коя от новите летни напитки от менюто да съчетая кайсиевото вълшебство пред мен.

Нищо не лъха на лято повече, отколкото ментовият вкус на домашна лимонада, поднесена в изпотена от студ винтидж чаша-буркан. Тръпчивият, освежаващ вкус на прясна мента, фреш от лимон, сок от ябълка и мед ме пренася за секунди на далечен плаж в Карибите, сред кристално чист залив и сенки от палмови листа.

fresh-nedelya-sofia-ring-mall

Всъщност не по-малко се наслаждавам и на настоящия миг с чуден изглед към поляните в подножието на Витоша, обрамчени с така познатото било на планината. Искам да споделя малките моменти на безвремие с някого, да вземем заедно най-доброто от града, без да усещаме, че сме в него. Вадя телефона си и пиша съобщение с обещание за чаша живителна съблазън и само няколко минути по-късно вече съм в добре позната компания, а пред нас са 2 бр. лате фредо, обещаващи прохлада с плаващи кубчета лед. Прямият еспресо вкус е укротен от меките нотки на прясно мляко и сладолед. Не отказваме и специалната тофифи добавка, придаваща луксозен карамелен вкус на сутрешното ни бягство от реалността.

coffee-nedelya-sofia-ring-mall

Вярвам, че умението да водиш хубав живот не е обвързано с грандиозни жестове, далечни пътешествия, празнични или почивни дни. То се изразява в това да отделиш час за свеж въздух, слънце, вкусна напитка, а също да споделиш изживяването с любимите си хора.

„Изследвай живота, подхождай към него със страст, винаги търси нови удоволствия и непознати дестинации за ума си“ – тази идеология е изложена не къде да е, а в списанието на успелите „Форбс“. Нещо повече, когато си позволиш да обикнеш себе си и да си подариш малко наслада, това ще отключи позитивно отношение към живота и устрем да покоряваш все по-високи върхове.

Не мога да кажа, че си спомням всички неща, които ни преподаваха в училище. В съзнанието ми обаче са запечатани незабравимите приключения, които изживявахме в редките ни бягства от час. Разговорите, вълнението, щуротиите – те формираха най-хубавите ми младежки спомени.
Затова и не мога да се чувствам виновна, когато „дезертирам“ от задълженията си, за да се насладя на аромата на кафе, смесващ се с утринния полъх от планината. Тази тераса в “Sofia Ring Mall” е едно от местата, на които дефинирам понятието fine living”. Все пак нека имаме тази уговорка – ако някога ме видите там в работно време, не ме издавайте пред началството.

nedelya-sofia-ring-mall-terrace