Наближава рожденият ден на дъщеричката на най-добрата ми приятелка и аз, барабар с всички дечурлига, съм поканена на тържеството.  Не искам да „отбивам номера“ с класическа играчка за момиченца на 3 годинки, а да взема под внимание вече оформящия се характер и интересите на детето. Търся подарък със сърце и душа, такъв, който образова отвъд азбуката и цифрите, но същевременно e достатъчно забавен, за да бъде използван с удоволствие и обич от малките ръчички.

Предварителното проучване ме завежда в „Imaginarium” (ниво  1 в „Sofia Ring Mall”) – един вълшебно-различен магазин за детска радост.

Магазинът, в който децата са добре дошли

Първото нещо, което ме усмихва, е входът на „Imaginarium”. Има 2 врати – една голяма за възрастните и една, като излязла от приказката за Малечко Палечко, за дечицата. А изненадите тепърва започват…

Погледът ми е привлечен от необичайния таван, под който се кръстосват десетки многоцветни… тръби! Това не е водопроводна инсталация, а хитроумна карта, по която всяко дете или родител може да се ориентира към коя секция на магазина да отиде. Последвайте бялата тръба и ще попаднете в бебешкото царство на залъгалките, активните гимнастики и успокояващите лампи, прожектиращи нежни фигурки от светлина над кошчето на новороденото.  Тръгнете след друг цвят тръба и можете да попаднете сред творчески играчки за рисуване, образователни комплекти или  кукли. Лесно, практично, забавно.

В центъра на „Imaginarium” пък има отворено пространство за… игра! Точно така, върху сладурски рафтове и масички са разположени десетки разопаковани играчки, пъзели и книжки, чакащи внимание. Малчуганите са подканени да си поиграят независимо дали родителите им планират да купят нещо от магазина и определено го оценяват, защото често дочувам смях и прехласнати възгласи.

KicoNico или магията да си различен

Талисманът на магазина KicoNico е обичливо мишле, което лесно ще разпознаете. KicoNico е създаден да бъде уникален, а не идеален. Едното му ушенце е по-голямо от другото, а при някои от неговите шевове има умишлено допуснати „грешки“. Не е съвършен, но винаги е с усмивка на уста, защото за него не е важно как изглеждаш и как те виждат другите външно, а какъв си отвътре.

Това е и основното послание на създадения в Испания бранд на „Imaginarium” – че хората и животните заслужават обич и уважение, независимо, че не са съвършени физически.

Освен при безбройните играчки с лика на KicoNico, забелязвам същата тенденция и при куклите – техните лица и тела пресъздават момиченца на възрастта, за която са предназначени, превръщайки се напълно интуитивно в най-добрата приятелка на вашето дете. Има кукли от всички раси, включително и такава на детенце в неравностойно положение. Кукленският свят е изграден като реалистичен модел на обществото ни и възпитава в толерантност и емпатия.

Играчки по възраст и интереси

Лесно е да избереш подарък в  „Imaginarium”, ако знаеш талантите и хобитата на детето. Фантастично куфарче за рисуване с всички пособия – от моливи до пастели – е топ подаръкът за малките художници. Музикантите също не са забравени с умалени реалистични реплики на музикални инструменти.

Любителите на образователните игри пък направо ще галопират сред десетките супер нестандартни комплекти за учене и забава. Веднага си набелязвам играта Prof. Teddy Sabio” – магнитна дъска с повдигащ се капак, в която могат да се сложат карти с питанки в картинки. Върху всяка карта има тестови въпроси с 4 възможни отговора. Детето трябва да постави фигурката на синия мечок (професор Теди Сабио) върху вярната опция. Професорът одобрително вдига ръка, ако детето е маркирало правилния отговор.

Не по-малко забавна е играта с карти „Познай кой е: Zoo” за двама или повече играчи. Всеки участник слага върху челото си карта с нарисувано животно, без да я поглежда предварително. От думите, звуците и жестовете на околните, той трябва да познае кое животно е изтеглил.

Забележителен подарък за деца над 6-годишна възраст пък би била магическата топка „3D Balance Maze”.  В прозрачното кълбо има няколко нива на пързалки и тунели, а целта е миниатюрни топчета да намерят специално създадените за тях жлебове. Едно грешно движение и всяко топче пропада нива надолу, карайки участника да започне да върти топката отново.

Грандиозният подарък

Няма момиченце (или майка), която да не възкликва при вида на гигантската (!) дървена къща за кукли „Amanda Maison”. Изпипана и обзаведена е до най-малкия детайл – от двуетажното легло в детската стая, през точното копие на мивка в банята, та до микровълновата печка в кухнята.
Къщата не е решена в розовата гама, а цветовете ѝ се доближават до тези в собствените ни домове.

Ако сте канени на момичешки рожден ден, както бях аз, можете да се уговорите с другите родители да купите къщата като общ подарък. Със сигурност ще шашнете домакините си, а младата дама ще бъде в еуфория.

Ако пък предпочитате подарък в духа на започващата нова учебна година, този септември можете да избирате сред десетки раници и чанти за обяд, изработени със стремежа за максимално удобство на своя притежател.

„Imaginarium” е онзи магазин, който те кара да копнееш да бъдеш отново дете. Приказен свят, изграден с топлота, любов и внимание. Тръгвам си с торбичка, пълна с играчки за подаръци, и твърдото убеждение, че ще се върна отново.