Една от вкусните тайни на „Sofia Ring Mall” се крие далеч от глъчката на любимите на всички ни ресторанти и кафета из етаж 2. Три нива по-надолу в природни тонове грее кътчето „GreenLife, Hi”„Меката“ на пазаруването за веган, био или безглутенови изкушения и чудесно място за похапване на полезни за здравето специалитети.

„GreenLife, Hi” е сред популярните обедни дестинации на работещите и пазаруващите в мола и то не само заради току-що изцедените фрешове или апетитните салати, сандвичи, брускети и панини, греещи от витрините. Милото отношение на служителите, които заедно с вкусната храна често споделят забавна шега или даряват топла усмивка, дава доза незаменим уют в забързаното ежедневие.

Днес се спирам на възможно най-лек обяд – домашно приготвен таратор, заемащ видно място сред летните предложения в менюто. Докато отпивам от разхлаждащото млечно блаженство, се заслушвам в разговора на две майки от съседната маса. Те подлагат на щателна дегустация чийзкейк и здравословна сурова торта. Явно двете дами одобряват десертите достатъчно, защото искат да купят същите и за дечицата си.

Вниманието на малчуганите обаче е раздвоено между сладкишите и гигантската витрина, в която, подредени в цветовете на дъгата, сияят 100% натурални плодови сладоледи без добавена захар или млечни продукти.

Барабар с децата, решавам да си взема от студения деликатес на клечка, но първо трябва да напазарувам за днешната вечеря у дома. Ще готвя паста и търся възможно най-здравословния ѝ вариант.

В „GreenLife, Hi” има цяла стена с био макарони, спагети, паста и пене – някои от които пълнозърнести. Богатият избор не свършва тук – освен кутията с паста, в кошницата ми за пазаруване попадат още екзотичен кашкавал с билки и деликатес от заквасено кашу, които ще нарежа на кубчета и ще сложа в тенджерата в последния момент.

Тъй като мъжете вкъщи особено държат на „протеиновата“ част от вечерята, за предястие пък ще „наредя“ импровизирано плато от висококачествени колбаси с истинско месо. Взимам и бутилка органик малиново вино, обожавано от всички пълнолетни членове на семейството.

Харесва ми, че за разлика от повечето супермаркети, ограничаващи се до 1-2 щанда с био/органик продукти и най-много един щанд за вегани, тук целият магазин е с такива стоки и е организиран възможно най-практично. Старателно подредени стъклени бурканчета съдържат всичко от био хумус до домашен мед. Сред тях откривам лютия ми фаворит – домашно малиджано с печена зелена чушка от Струмица.

Впрочем, ако търсите алтернатива на бялото брашно, в „GreenLife” можете да грабнете такова от лимец, от просо или дори от шипки (предстои да се боря с него в кухнята, ще споделям резултати).

Бързо, усмихнато и здравословно – така мога да обобщя изживяването „GreenLife, Hi”, а ако и вие искате да кажете „здравей“ на качествената храна, горещо препоръчвам да го посетите. Понеже аз пък съм „чао“ в ден без какао, преди да изляза от магазина си купувам най-топящия се в устата органик шоколад с ядки, който съм опитвала някога… ала нека това си остане между нас!