fashion-lab-notosgalleries

С червен килим, стена на славата и дръзко модно ревю - така на 19 април стартира  “FashionLAB” на „notosgalleries“. Проектът, на който „Sofia Ring Mall” е горд партньор, постави в светлината на прожектора труда на култови български дизайнери, чиито имена ще се чуват все по-често в модните среди.

Отидох на откриването на “FashionLAB” без предварително да се запозная с нито една колекция – исках да бъда изненадана. И определено бях! Представените на ревюто модели, освен с висококачествените си материи и изработки, се отличиха с много смели и различни кройки. Стилен бунт – така бих обобщила всичко видяно в тази бляскава вечер. Докато се прехласвах по случващото се на подиума, си набелязах поне 10 тоалета, които исках да пробвам. Чистосърдечно си признавам обаче, че сравнявах скромния си ръст и обикновени пропорции с тези на дефилиращите модели от модна агенция „Визаж“ и някак неизбежно в мен зрееха съмнения как тези фантастични дрехи биха стояли на моя милост.

Притесненията ми се оказаха безпочвени, защото веднага след ревюто заедно с всички гости имах възможност да отскоча до ексклузивното „FashionLAB” пространство на територията на „notosgalleries“ и да се докосна до всяка дреха, да се огледам с нея и да си поговоря с дизайнерите, които са я създали. Това за мен беше и акцентът на вечерта (макар че разкошният кетъринг на „FloCafe“ и коктейлите с ликьор на „Dissarono“ също трудно могат да бъдат забравени)!

Модна къща „Амбиция“

fashion-lab-notosgalleries-ambitsia

„Бяла / Черна риза“ за модерната, уверена в себе си дама – това е акцентът на „Амбиция“ за тази година. Ризата е център на колекцията на дизайнера Искра Микова, тъй като, както тя самата изтъкна,  именно това е вечната дреха в женския гардероб и всяка дама трябва да притежава поне няколко ризи, които да ползва в различни социални роли.

Колекцията на „Амбиция“ се състои от 18 модела, всеки в черно и бяло – общо 36 ризи за съвременната, активна  жена, която има смелост да сбъдва всички свои мечти.  Безспорна класика с нов прочит, позволяваща да се смесват различни стилове.

„PROVOCATIVE” & “Kind of Gorgeous”

fashion-lab-notosgalleries-provocative

Дизайнерът Глория Димитрова ми разказа, че колекцията на „PROVOCATIVE” е вдъхновена от емблематичния клуб „Studio 54“ и характерния за 80-те години стил с диско елементи, без това да нарушава основната концепция за минимализъм, изчистени линии и елегантност на силуета.
Колаборацията с бижута „King of Gorgeous” на дизайнера Катя Генчева подчертава визията на силната, властна жена – честа комбинация е рокля със строга кройка и ексцентрично, почти фетиш-насочено колие или гривна.

„PENDARI“

fashion-lab-notosgalleries-pendari

Черно-бял блясък, памук, коприна, пайети и препратки към българската култура и бит – така можем да обобщим разкошните модели на „PENDARI”. Дизайнерът Ирина Русева (позната ни още като певицата Ирра) разкри, че моделите, създадени в партньорство с Ива Стойкова и Борис Лимонов, са силно повлияни както от българския фолклор, така и от копнежа за положителни емоции и свобода на духа.
Важно е да се отбележи, че всеки от моделите на „PENDARI” се предлага в лимитирана серия от 20 броя, а брандът предлага възможност за „модифициране“ на избраните тоалети според мерките на клиента и визията на дизайнера – за да се запази перфектната линия на всяка фигура.
 

„MEME MORE“

fashion-lab-notosgalleries-mememore

Колекцията на „MEME MORE” съчетава по забележителен начин принт и бродерия, с акцент върху българската шевица. Дизайнерът Венета Райкова сподели, че във всяка шевица се крие характерно пожелание и именно то ще „познае“ своята бъдеща собственичка. Препоръката на госпожа Райкова към дамите е да пробват всички модели  от колекцията, за да открият тази рокля, която ще почувстват като своя. Според легендите, закодираните послания в шевиците помагат за конкретни житейски ситуации и носят късмет.

Брандът „MEME MORE” е особено популярен и сред чуждата публика, за която роклята не е единствено модна находка, а ценен спомен и сувенир от България. Въпреки това кройките и размерите са специално направени, за да пасват на фигурата и пропорциите на българките.

„CK Fashion Studio“

fashion-lab-notosgalleries-CKFS

Най-младежката линия от представените във “FashionLAB” е дело на дизайнера Цвета Кусева, многократна Световна и Европейска медалистка по художествена гимнастика. Веднага ми направи впечатление различният прочит на дрехите от ежедневието – топове и блузи в класически кройки всъщност придобиват разпознаваем индивидуалистичен стил с умело съчетаните си принтове, шарки и провокиращи любопитството надписи.

„Нов български университет“

fashion-lab-notosgalleries-nbu

И не на последно място, погледи на ревюто събраха удивителните модели на шлифери и тренчове на студентите от НБУ. Артистичният им поглед към дамския силует дава отражение в необичайно разкроени ръкави и смели решения с платовете.

Не пропускайте да разгледате колекциите на всички български брандове и да закупите техните модели в чудесно оформеното пространство на „FashionLAB“, разположено на етаж 3 в notosgalleries (ниво 2 в „Sofia Ring Mall”).