Да подходите към Черния петък без никакъв предварителен план е като да миете ориз без цедка –вероятно ще успеете да си направите  обяд, но ще остане горчивият вкус, че половината ви пари и усилия са отишли в канала.

Звучи грубо, но точно така се чувстваше моя милост през 2016-а, когато завърши заветния ноемврийски петък с розови пантофи с ушички тип „зайче“ и намалена с 90% подложка за саксия. В това не би имало нищо лошо, ако не бях хранила илюзиите, че в рамките на един ден ще мога да си харесам и купя нов лаптоп, спонтанни подаръци за родата до трето коляно и рокля за Новогодишния купон.

Ето защо през 2017-а си взех бележка и подготовката ми за Черния петък напомняше разработване на план за адронен колайдер. Резултатът – открих всичко, от което имах нужда, най-често с отстъпка над 50%. Споделям петте най-ефективни стратегии, които смятам да използвам и тази година на 23 ноември, и които биха сработили чудесно и за вас:

1. „Не чак толкова постната пица“

Да, това е стратегията за разпределяне на бюджета. Ето едно супер полезно съотношение:
 

- 65% от бюджета  заделете за първостепенното по важност. Тук например влизат покупката на нов хладилник (защото камерата на стария се превръща в малка Антарктида само за месец), коледните подаръци за роднините (или поне за тези, умно подсказали ви от какво имат нужда), wow! моделът телефон, който чакате да бъде намален цяла година…

- 25% от бюджета оползотворете за услуги или изживявания. Веднага давам пример: подновяване на хостинга на сайта ви с отстъпка или пък билети за дадено събитие на промоция.

- 10%  от бюджета – отпускане на душата. Черният петък не е само математика, а  невероятно забавление, на което можете напълно случайно да откриете очарователни нови брандове,  да грабнете пухкав пуловер на любимата си марка на немислима цена, да напълните шкафовете си с промоционални пакети на любимия ви корнфлейкс…

Съставете си лист за пазаруване с подобни приоритети и се придържайте към него.

2. „Детектив за един ден“

Голяма част от търговците предварително съобщават дали ще се включат в Черния петък (под сурдинка: Sofia Ring Mall ще участва!). Проучете в кои магазини се предлагат търсените от вас стоки и съставете план на действие – редът на пазаруване е ключов, защото топ сделките често са до изчерпване на количествата.

Питайте консултантите в самите магазини. Последвайте в социалните мрежи брандовете, които ви вълнуват най-много.  Абонирайте се за нюзлетъри – регистрираните потребители в даден сайт често получават на пощата си ценна вътрешна информация за Черния петък.

3. „План B(lack)“

Предвид огромното количество пазаруващи, възможно е наличностите на най-търсената от вас стока да са изчерпани навсякъде. Това не трябва да е повод за отчаяние. Предварително си направете списък с продукти със сходни характеристики на същата или друга марка. Проверете дали заместващите продукти са налични и са в промоция – понякога дори ще попаднете на по-добро предложение спрямо първоначалната ви цел.

4. „12-часова офанзива“

Посветете деня си на обиколка из магазините. Посетете търговските обекти на любимите си брандове още сутринта, веднага щом отворят, за да направите най-важните си покупки.
Преди да тръгнете на шопинг тур, уверете се, че сте взели със себе си всички карти за лоялност, ваучери или талони, които могат да ви послужат.

Ако ще купувате мебели, електроника или други вещи за дома, измерете предварително помещението или пространството, където планирате да поставите новите покупки. Носете си рулетка и в магазина за всеки случай.

Ако планирате да мерите дрехи, облечете си тениска или тънка блуза в телесен цвят, която ще ви позволи да пробвате спокойно между рафтовете, а не да чакате на опашка за пробната. Лесни за обуване ниски обувки без връзки са силно препоръчителни.

5. „Събота късен следобед“

Black Friday всъщност е доста разтегливо понятие и далеч не приключва с петъка, а често прераства в Black Weekend.

Ако сте направили проучването от точка 2, ще знаете кои магазини предлагат отстъпки и в следващите дни – в петък отделете внимание на търговски обекти, обявили  еднодневно намаление, а посетете останалите в събота или неделя.

За финал: Удовлетворението от изгодното пазаруване е от най-хубавите чувства на света! Тази година в Sofia Ring Mall ни очакват епични Black Friday дни и ще се радвам да се засечем там (стига да не воюваме за някоя чанта roccobarocco). Ще ме познаете по списъка и калкулатора в ръка. До скоро!