Бързо хранене, но с гурме специалитети? Звучи неизпълнимо, нали?

Ни най-малко, ако питате новите наематели на „Sofia Ring Mall” -  „Rosetta Gourmet Italiano”,  които имат шанса да се превърнат в предпочитана дестинация за почитателите на италианската кухня.

Трудно можете да пропуснете заведението на „Rosetta” – намира се на eтаж 2, само на няколко крачки от киното, а стените му искрят в слънчева комбинация от жълто и бяло. В топъл жълт цвят са боядисани и шикозните високи столчета за посетители.

rosetta-sofia-ring-mall-people-sitting-on-yellow-chairs

Като виден любител на всичко италианско, нямаше как да не хвърля едно око към витрините в търсене на познат деликатес... Само че ме очакваха доста изненади! Определено не бях единствената, която проявяваше интерес към изложените лакомства. Нямаше дете, което да мине покрай Rosetta” и да не спре като хипнотизирано пред витрината със сладкиши! Там се кипреха нежен лимонов мус, който би изкушил и Санса Старк от „Игра на тронове“, забележително изглеждащо класическо тирамису във вид на вафличка с аеро балончета, пандишпанова торта „Капрезе“ с екзотичен черен шоколад и разкошни неаполитански кифлички „сфолятела“ от многолистно тесто. В съседната витрина пък се криеше обещанието за италиански сладолед в десетки разновидности – лешников, шоколадов, амарето, ягодов, че дори и с круша.

И докато децата имаха немалък шанс да измолят родителите си за някоя захарна вкусотия, то аз трябваше да проявя воля, да се държа като отговорен възрастен индивид и преди да опустоша всичко сладко в радиус от 5 метра, да даря на стомаха си някакво основно ядене.

На едно огромно табло, съвсем в стила на заведенията за бързо хранене, веднага забелязах менюто със солени специалитети. Ако за първи път посещавате Rosetta“ обаче, ви препоръчвам да си вземете от симпатичните илюстровани менюта-книжки, които се намират до касата. В тях има снимка и подробно описание на всяко от гурме ястията, а това прави избора много по-лесен.

rosetta-sofia-ring-mall-girl

Най-големият специалитет и основно ястие е розетата, на която е кръстено и самото заведение. La rosetta представлява италиански бял хляб, който се прави само от брашно, вода, мая и сол и се разпуква при печене, добивайки формата на разцъфваща роза. Оригиналната рецепта на розета е създадена в Рим, но хлебчето е популярно в цяла Италия.

В заведението на Rosetta“ можете сами да „сглобите“ своя гурме сандвич с разрязана наполовина хрупкава розета или Кацото романо.  Възможните пълнежи на сандвича пък са над двайсет. Аз си избрах №6 „Пиле ала Качатора“ – крехки късчета пилешко месо с маслини, но ми направи впечатление, че почитателите на свинското, телешкото  и рибата също имат множество опции за избор. Разбира се, вегетарианците не са забравени: за тях има специална „Пепероната“ (№5) с чушки с доматен сос и червен лук от Калабрия, както и „Рагуза“ (№24) – патладжан на скара в доматен сос с чесън, покрит с моцарела и пармезан.

rosetta-sofia-ring-mall-gourmet-burger

Порциите варират между 210 и 250 г. според избрания вид пълнеж и са повече от засищащи. Притесняваше ме, че обемната розета, в комбинация с пълнеж със сос, ще бъде доста трудна за консумиране, но всъщност хлябът е увит в специална хартия и е разрязан така, че опасността да се посипеш с трохи или „да се омажеш“ е сведена до минимум.

А най-хубавото е, че за всяко ястие се чака броени минути, тъй като съставките пристигат предварително приготвени от майсторите-готвачи на Rosetta“ в Италия. Всяко ястие се готви във вакуум при ниска температура – техника, известна с френския термин "sous vide" , която се използва в престижни ресторанти със звезди от Michelin.

Няма да описвам с подробности удоволствието от фантастично приготвения гурме сандвич, съчетан с италианско бяло вино „Фалангина“, но определено това е сред най-разумните видове бързо хранене между срещи или преди влизане в кинозалата за някой 3-часов блокбъстър (да, „Blade Runner: 2049”, теб имам предвид!).

Посещението ми в Rosetta“, разбира се, завърши с дегустация на италиански сладолед собствено производство на марката, без глутен и оцветители. Сладоледът се поднася в кофичка, като всеки може да си направи комбинация от 3 различни вкуса по свое желание. Бих казала, че това беше най-изумителното нещо, което някога съм яла, но за следващия път съм си набелязала тирамисуто, така че твърдението ми май няма да остане вярно за  дълъг период от време.

Накратко, ако планирате бързо похапване и обичате професионално приготвени гурме специалитети, минете през „Rosetta”А пък в случай, че на съседната масичка видите момиче, наслаждаващо се на тирамису и цъкащо на лаптоп със стикер на “Star Wars” – чувствайте се добре дошли да ми кажете едно „здрасти“. :)